Rapid plusy i minusy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aerofan
    Drive
    • 2013
    • 73

No tak, spryski nie są wymagane. Poczekajcie na wieczorne zdjęcia, choć szkoda, że nie mam do dyspozycji żadnego auta z H7, wtedy byłoby widać różnicę.
    Yeti 4x4 TSI, Rapid TSI DSG

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

Zamieszczone przez aerofan
      Wieczorem zrobię zdjęcia jednych i drugich i wrzucę do porównania
      Bardzo chętnie zobaczę.
      Paweł

Komentarz

• tokolosz
        Rider
        • 2010
        • 519
        • Volvo

Te ksenony to "pełne ksenony" tylko słabsze w opisie, aby były tańsze dla kupujących, bo bez poziomowania i sprysków (Nowe Mescedesy takie też mają, np. E klasa) - nie powielajcie głupich stereotypów - określenie pseudo ksenony pasuje do chinskich H7 z niebieską bańką, więc proszę bez pierdół. Teraz takie lampy będą bardziej dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba, i na pewno są 100 razy lepsze niż zwykłe swiatła.
        Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
        Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
        Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
        08' O2 Elegance Combi BKC
        11' O2 fl Elegance Combi CDAA
        99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• aerofan
          Drive
          • 2013
          • 73

Nie próbuję się wymądrzać bo jeżdżę tymi samochodami na co dzień a nie tylko opieram się na opiniach czy danych technicznych. Moje subiektywne zdanie jest takie, że jeśli halogeny (w Insignii H7 bodaj miałem) świeciły po prostu źle, dałbym im w skali szkolnej ocenę co najwyżej 3=, xenon w Yeti swieci po prostu na piątkę, a temu w Rapidzie dałbym 4+, ale nie ze względu na mniejszą moc której to różnicy nawet nie zauważam (co nie znaczy, że jej nie ma), ale dlatego, że nie ma poziomowania i adaptacji.

Jednakże wracając do punktu wyjścia - jeśli miałbym wybierać Rapid czy Toledo, nawet w tej samej cenie, to brałbym Skodę ze względu właśnie na xenony. Na halogenach w nocy w trasie po prostu strach jeździć. Halogeny miałem w Insignii '10 i Focusie '07 - w obydwu autach tragedia.

Komentarz

• maksiu
            RS
            • 2011
            • 11466

Zamieszczone przez tokolosz
            określenie pseudo ksenony pasuje do chinskich H7 z niebieską bańką
            "Pseudo ksenon" pisałem z myślą o zmniejszonej mocy żarnika oraz zmniejszonej ilości emitowanego światła

[ Dodano: Pon 05 Maj, 14 14:44 ]
            Zamieszczone przez tokolosz
            na pewno są 100 razy lepsze niż zwykłe swiatła
            co do tego to nie mam wątpliwości i się zgadzam z przedmówcą
            Paweł

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Ksenony z Rapida, to faktycznie prawdziwe ksenony, z jednym tylko małym "ale". Aby nie trzeba było stosować w nich spryskiwaczy reflektorów, które dodatkowo kosztują ecie pecie, zmniejszono ich moc i ilość emitowanego światła do 2000 lumenów.
              W porównaniu z ksenonem z np. O III czy SII ta lampą świeci po porostu słabiej (mniejsza jasność, krótszy zasięg), jednak w porównaniu z H7 nadal jest to niebo, a ziemia.
              Czarny Elegance

Komentarz

• aerofan
                Drive
                • 2013
                • 73

Zamieszczone przez Big
                Ksenony z Rapida, to (...)
                Powtórzyłeś wszystko, co jest napisane wyżej

Żeby nie było to dodam jeszcze nowe żarniki 20W produkuje tylko Philips i na dzień dzisiejszy kosztują 550 zł za sztukę :/ No ale mam nadzieję, że jak będę musiał wymieniać będą już tańsze odpowiedniki. Spryskiwacze to nie jest majątek, raptem 5 stówek, a IMO warto mieć nie tylko ze względu na ksenony.

Komentarz

• piotrex
                  L&K
                  • 2011
                  • 1116
                  • Volkswagen

No ale mam nadzieję, że jak będę musiał wymieniać będą już tańsze odpowiedniki
                  Historia pokazuje, że nie koniecznie. Takie wynalazki już pojawiły się parę lat temu.

Żarówki H15 od dziennych i długich też są dość nietypowe i kosztują koło ~90 zł.
                  Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                  Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

uważam, że lepsze takie "nowe" ksenony niż wcale. Zawsze będzie można kupić ori lampy i LEGALNIE bez sprysków czy poziomowania przeszczepić cały układ niż kupować chińskie badziewie i oślepiać wszystko.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• maksiu
                      RS
                      • 2011
                      • 11466

Zamieszczone przez Enriquez
                      uważam, że lepsze takie "nowe" ksenony niż wcale
                      szkoda że każą sobie płacić 1,9 tys. zł za "ksenony" Do mojej byłej O1 koszt oryginalnych lamp z żarnikami to ok. 1 tys. zł (oczywiście bez poziomowania) ale za to żarniki 55W oczywiście w soczewce - radiowóz i policjantów wieczorami było widać z daleka tak się świecili
                      Paweł

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

czepiasz się, zwykły reflektor w ASO do Rapida 625 PLN, ksenon 1742 PLN - różnica 2234 PLN, więc jak kupujesz z samochodem to masz promocję
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• aerofan
                          Drive
                          • 2013
                          • 73

Dobra, pora rozwiać wszelkie wątpliwości. Góra ksenony w Rapidzie, dół w Yeti. Zdjęcia robione przy identycznych ustawieniach aparatu, starałem się by mniej więcej było widać na zdjęciu tak, jak ludzkie oko widzi z kabiny.
                          Załączone pliki

Komentarz

• maksiu
                            RS
                            • 2011
                            • 11466

aerofan, szkoda ze nie masz dostepu do Rapida z tradycyjna zarowka - wtedy byłoby idealne porownanie. Yeti tak jak pisales ma lepsze/mocniejsze ksenony ale Rapid nie ma sie tez czego wstydzic. Chetnie kliknalbym "pomogl" ale to nie ja zakladalem ten temat.
                            Paweł

Komentarz

• aerofan
                              Drive
                              • 2013
                              • 73

Na tych Yeti wyraźnie lepiej doświetla przestrzeń przed samochodem i pobocze, ale przypominam, że na postoju lampy świecą "szeroko". Mnie najbardziej interesuje zasięg przy jeździe "szosowej" w ciemności i tutaj moim zdaniem jest podobnie - chodzi o oświetlenie przestrzeni i pobocza w odległości kilkadziesiąt m przed autem.

Nagrałem jeszcze filmiki przy jeździe z prędkością ok 80kmh, poniżej kadry z tych filmów.
                              Załączone pliki

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

ale przypominam, że na postoju lampy świecą "szeroko".
                                Świecą normalnie. Rapid nie ma systemu AFS, który zmiania długośc i szerokość wiązki światła w zalezności od proędkosci jazdy lub warunków pogodowych (deszcz).
                                Czarny Elegance

Komentarz

• aerofan
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 73

Zamieszczone przez Big
                                  ale przypominam, że na postoju lampy świecą "szeroko".
                                  Świecą normalnie. Rapid nie ma systemu AFS, który zmiania długośc i szerokość wiązki światła w zalezności od proędkosci jazdy lub warunków pogodowych (deszcz).
                                  Szkoda, że nie cytujesz całego zdania, do którego się odnosisz.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

A przepraszam, zasugerowałem się Rapidem i niedoczytałem, że w tym zdaniu faktycznie pisałeś o ksenonech w Yeti. Sorry, moja wina ops:
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

Dla mnie Yeti świeci jaśniej i dalej jakieś 1,5 betonu. Asfalt i roślinność jest wyraźniejsza przy Yeti.
                                      Jak xenon 25W Rapida ma się do H7 to nie wiem. Generalnie Skoda przygrała w bambuko wycofując się z soczewek. W sumie mało kto kupował wtedy xenony. Soczewki dawały radę i wizualnie poprawiały auto.
                                      W mojej F2 mam taki przebieg linii światła jak tu na zdjęciach jasność/ciemność.

W Rapidzie, jak ktoś kupuje wersje Style z czarnym dachem, doposażoną to ksenon jest obowiązkowy. W zwykłych wersjach sądzę, że 1.5/1.9 tys zł dopłaty to dużo. Teraz nie wziąłbym ksenonów do Rapida, bo nie doposażałbym go aż tak. Pozostał bym przy opcjach które są mi niezbędne i silniku 1.2 105KM. Bo jak pisałem w innym poście niebezpiecznie zbliżyłbym się do O3, a wtedy powstałby dylemat.

Dawniej z 10 lat temu pewnie bym chciał wersje czerwona z czarnym dachem, i generalnie full z 1.4 DSG, ale to było 10 lat temu, a teraz inne priorytety.

Jest szansa na filmik w youtu... ??
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• aerofan
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 73

W bonusie auto na halogenach
                                        Załączone pliki

Komentarz

• tokolosz
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 519
                                          • Volvo

Koledzy, a nie brał nikt pod uwagę, że lampy w YETI są zamontowane dużo wyżej i to też wpływa na oświetlenie.
                                          Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
                                          Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
                                          Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
                                          08' O2 Elegance Combi BKC
                                          11' O2 fl Elegance Combi CDAA
                                          99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• Dig Dug
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1306
                                            • Seat

aerofan, Mamy rozumieć, że to auto to Rapid ?? czy po prostu jakieś inne auto ??

Jak Rapid, to nie powiem różnica jest dość duża na korzyść xenonów.
                                            Generalnie próbowałbym jeszcze z żarówkami np. Osram Night Braker +, bo ten daje przyrost zasięgu i jasności. Wtedy porównałbym i oceniałbym czy warto dopłacić do Xenonów.

Piszę o porównaniu z ONB+, bo mam takie w F2 i światłu generowanemu w mojej F2, bliżej do zdjęć xenonów Rapida niż do halogenów z ostatniego zdjęcia.

tokolosz, Są wyżej, ale zasięg powinny mieć taki sam. W Rapidzie, można teoretycznie podciągnąć zasięg regulacją, ale tak, żeby nie oślepiać. Ja mam poziom zero ustawione na jedynce, jak jadę nocą po pustych drogach to podciągam światła w górę.

A tak w ogóle, to ile by nie kosztował, xenon w Rapidzie dodaje elegancji, zresztą w O3 też.
                                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• maksiu
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 11466

Dig Dug, klosze z soczewka IMO zawsze beda lepiej wygladac. Dziwne ze Skoda nie zaklada soczewek do zwyklych lamp a tylko do ksenonow - szkoda

[ Dodano: Pią 09 Maj, 14 06:30 ]
                                              aerofan, to ostatnie zdjecie piszesz ze na halogenach czyli na tych lampach co sa w zderzaku a nie na światłach mijania? Przypuszczam ze do testu uzyles Rapida ktory ma ksenony - dobrze przypuszczam? Roznica w swiatlach jest kolosalna ale jesli to ten halogen w zderzaku to sie wcale nie dziwie.
                                              Paweł

Komentarz

• aerofan
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 73

Jaki halogen w zderzaku ? Mijania H7 to też halogen... Auto innej marki.

Komentarz

• maksiu
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 11466

aerofan, w takim wypadku różnica w oświetleniu jest bardzo duża na korzyść ksenona Ja jutro odbieram swojego Rapida na zwykłych lampach i jak się uda w najbliższym czasie to cyknę fotkę jak się ściemni i wrzucę dla porównania.
                                                  Paweł

Komentarz

• piotrex
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1116
                                                    • Volkswagen

maksiu, ori żarówki jakie dali u mnie to zwykłe H7 philipsa, są właśnie takie jak pokazał aerofan. Jeżdżąc na przemian O2 (z żarówkami +60) i rapidem widać znaczącą różnicę w jasności i barwie lamp.
                                                    Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                                                    Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

Pracuję...